Sunday, 20 February 2011

Sibulapirukas / Onion quiche



Jällegi midagi, mida karta - sibul, suurtes kogustes.
Tegelikult seonduvad mul selle pirukaga väga ilusad mälestused. Nimelt tegi Elin meile seda suviti suuremate tähtpäevade puhul, nagu Luxembourgi suurtüki või Matu sünnipäeval ja me sõime seda alati terassil seni kuni kõhud valusad. Nendes õhtusöökides oli alati midagi rahustavat - rohelus ja värske õhk, ringilendlevad nahkhiired ja Ülo, naabermajal peegelduv päikeseloojang, küünlad ja hea toit.

Ühesõnaga, see pirukas on suussulav, vähemalt minu suus ta sulab küll. Ja isegi mu pirtsakas vend sööb kahe suupoolega. Minu maailmas sobib ta ideaalselt grillitud kana ja värske salatiga.

Lisan veel, et mul sai juust otsa, niiet kasutasin kodujuustu kattes. Hea tuli ikka, kuigi juust annab palju juurde.

Vaja läheb:

Põhi:
100 g toasooja võid
50 g riivjuustu
1/2 dl kohvikoort
2 1/2 dl jahu (ma kasutan täisteranisujahu)
1/2 dl kaerahelbeid

Täidis:
5 suur sibulat
soovi korral ka singitükikesi

Kate:
2-3 muna
2-3 dl riivjuustu
2 dl kohvikoort
1 tl muskaatpähklit
tilli või murulauku
1/2 tl musta pipart
1 1/2 tl soola


Pane ahi 200C juurde sooja. Rösti kaerahelbed. Kata (26 cm) vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri ääred võiga. Näpi kõik põhjakoostisosad ning suru saadud sega vormi põhja ja äärtele. Torgi kahvliga põhja augud, kata ääred fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Lõika sibul pool-ratasteks ja hauta pannil võiga keskmisel kuumusel kuldpruuniks. Soovi korral prae juurde ka sinki. Vala sibul (ja sink) vormi. Klopi lahti munad, lisa koor, maitseained, kaasaarvatud hakitud till/murulauk ja riivjuust. Vala sibulale. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Yet again, something utterly strange to put into a quiche. However, this pie is so delicious, even children and men who claim not to like onions, will eat it.

I'll add that , this time I ran out of cheese and used cottage cheese for the topping instead. The quiche was still good but with cheese it's more right.

You'll need:

Bottom:
100 g of butter at room temperature
50 of grated cheese
1/2 dl of creme fraiche (about 15%)
1/2 oat flakes

Filling:
5 big onions
lardon or ham, if you wish.

Topping:
2-3 eggs
2-3 dl grated cheese
2 dl of creme fraiche (again about 15%)
1 teaspoonful of grated nutmeg
dill or ciboulette
1/2 teaspoonful of black pepper

Turn the oven to 200 degrees celcius. Toast the oat flakes. Cover a 26 cm spring form's bottom with baking paper and the sides with butter. Mix all the bottom's ingredients together and cover the springform's bottom and sides with the dough. Using a fork makes some holes into the bottom, cover the sides with folium and bake at 200 degrees for 10 minutes.

Cut the onion into crescents and fry them with butter on medium heat until golden-brown. If using the lardons or ham fry these too. Pour both into the spring form.

For the topping whisk the eggs, add the creme fraiche and all the rest. Pour on top of the onion and bake at 200 C for 30-40 minutes.

Serve with fresh salad and grilled chicken and vegetables.



No comments:

Post a Comment