Sunday, 20 February 2011

Odrajahukarask /Barley bread



Siit odrakaraski retsept kodujuustuga. Sellest kogusest saab suhteliselt õhukese karaski, kes soovib võib retsepti kolmekordistada, siis peaks teine pärist priske saama.

This is a very old Estonian bread recipe. Unlike many western breads it contains no yeast or added fat but is still very tasty. I have reduced the recipe so that just one egg will be needed, however, if you want a thicker loaf then I suggest doubling if not tripling the amounts.

1 muna
1 tl suhkrut
1/3 tl soola
1.6 dl hapupiima või keefirit
1.6 dl (täistera)odrajahu
1/3 tl soodat
1 tl köömneid
100 g kodujuustu või riivjuustu


Pane ahi 200 kraadi juurde tööle. Määri leivavorm võiga ja puista üle kas manna või kliidega. Klopi muna suhkru ja soolaga lahti. Lisa hapupiim ja juust. Sõelu hulka odrajahu, sooda ning köömnesegu. Sega kõik ühtlaseks taignaks ning vala küpsetusvormi. Küpseta 200 kraadi juures ca. 30 minutit.





1 egg
1 teaspoon of sugar
1/3 teaspoon of salt
1.6 dl of "kefir" or buttermilk.
1.6 dl of barley flour
1/3 teapoon of soda
1 teapoon of cumin
100 g of cottage cheese or grated cheese

Turn the oven to 200 degrees. Grease the edges of a rectangular bread tin and sprinkle bran or breadcrumbs on top. Whisk the egg with sugar and salt. Add the buttermilk and cheese, then the flour. Mix it all together into a dough and pour into the bread tin. Bake at 200 C for about 30 minutes.


Selline näeb ta välja seest.
This is what it looks like on the inside.


Mulle maitseb karask kõige rohkem kitsemäärde ja kurgiga. Suitsulõhe sobib ka siia juurde.
I think this goat-cheese spread is delicious with the bread. I also add cucumber and sometimes smoked salmon.

No comments:

Post a Comment