Thursday, 24 March 2011

Crème Anglaise


See blogi ei muutu prantsuse keelseks, ma luban. Millegi pärast on selle magusa kastme nimi, aga maailmas tuntud just sellisena. Tegu on siiski lubatud vanillikastmega, mille jaoks sain ma retsepti ,,Koka aabitsast". Tegu on nimelt ujuvate saarte ehk lumepallisupi retseptiga, ilma lumepallideta. Luban, et kunagi, kui kodus liiast mune on, siis postitan ka selle siia. 

Wikipeedia ütles, et tekstuurilt on kaste õrn või pehme, kuid maitselt rikkalikult vanilline. Ma nõustun, kuid lisan, et tekitab ka sõltuvust, eriti külmast peast.

Eelmises postituses crumble'i jaoks peaks piisama järgmistest kogustest:

0.5 liitrit piima
2 suurt või 3 väiksemat munakollast
2 sl suhkrut
0.5 tl vanillisuhkrut või essenssi

Lase paksus potis piim keema. Vahusta munakollased suhkruga. Kalla peale sorts keeva piima, sega ja kalla potti ülejäänud keeva piima hulka, kogu aeg segades. Kuumuta pidevalt segades (ära lase keema), kuni kaste pakseneb. Tõsta pott pliidil ära, muidu läheb munakollane tükki. Maitsesta vanillisuhkruga ja serveeri, kas külmalt või soojalt. 

Sobib kookide ja erinevate puuviljadega, kuid ka jäätise ja crème brûlée tegemiseks.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

As promised, a vanilla sauce. Meanwhile, I remembered that it's actually called crème anglaise and decided to show off with my knowledge of French. I found the recipe from an Estonian kids' cookbook, where the cream is made for îles flottantes. And I promise that one day, when I have an egg surplus, I will post that delicious recipe here as well.

According to Wikipedia, the cream has a mild taste but a rich, and thick vanilla flavor. And it can be poured as a sauce over cakes or fruits or used as a base for desserts such as ice cream or crème brûlée. 

The following amount should be enough for the crumble in the previous post. Unless you get really addicted. 

0.5 l of milk
2 big egg yolks of 3 smaller ones
2 tbsp of sugar
0.5 tsp of vanilla sugar

Boil the milk in a saucepan. Whisk the yolks with the sugar and add some boiling milk to them, mix. Then pour the yolk-milk mixture into the saucepan, stirring continuously. Keep on stirring, but don't let it boil, until the sauce has thickened. Remove the saucepan from the stove, otherwise the sauce will coagulate. Add the vanilla sugar and serve either hot or cooled. (Cooled is better :)

No comments:

Post a Comment